vadvilág magyar természetfotósok egyesülete

Szabó Irma:

Bemutatkozás:

Végzettségem közgazdász és könyvvizsgálóként dolgozom. A fotózás csak hobbi, amivel kb. 10 éve kezdtem el ismerkedni.

Fotózási lehetőségeim igazából kb 5 éve tágultak ki, amióta férjem Szabó Géza és immár fotós társam is beleszeretett ebbe a műfajba. Így nem gond, ha 1-2-napig kint vagyunk egy lesben, éjszaka a padlón alszunk, vagy pl. nyáron 3-kor kelünk, hogy még sötétbe beüljünk egy lesbe. Mivel együtt csináljuk, egyikőnknek sem kell a másik hobbija miatt alkalmazkodni, ezért  sokkal egyszerűbb minden.

Imádunk kint lenni a természetben, nézni a napkeltét pl. egy ködös hajnalon, ahogy a pára úszik a tó fölött, a madarak viselkedésének figyelése akár hajnaltól sötétedésig, a kis virág, ahogy a reggeli vízcseppek csillognak rajta,sokan csak elszaladnak ezen szépségek mellett.

Kedvenc témám az ellenfényes fotózás, elsősorban a madarakat, kis virágokat szerettem ellenfényben fotózni, de az utóbbi időben már más témával is próbálkozok. Szerettem még az absztrakt témákat is. Sokat kísérletezek a madarak fotózásánál a hosszabb expozíció alkalmazásával. Ez egy nehéz technika, mert sok összetevős, sokat kell kísérletezni vele. Szeretek a fény árnyékkal is játszani. Szóval elég széles körű az érdeklődésem, lehet táj, madár, emlős, kis állatok, növény minden ami a természetről szól.

Mint természetfotós igen sokat vagyok kint a természetben. Sajnos nagyon sok minden az emberi behatás következtében visszavonhatatlanul megváltozik. Félő, hogy azt a sok csodát ami körülvesz minket a későbbi generációk nem fogják látni. Azért is szeretek fotózni, hogy bemutassam  a természet szépségeit. Remélem sikerül átadni a sok  átélt pillanatból valamit,

Ha kiállítják  pár fotómat itthon, vagy valahol a világban ahol több ezer ember megnézi és ha csak egy pillanatra megáll és elfelejti a világot és csak a képet nézi, elvarázsolja, elgondolkodik akkor az jó érzés, sikerül egy kis szépet csempészni az életébe. Visszaigazolások miatt  a képeimet pályázatokra  is elküldöm ,több rangos nemzetközi kiállításon volt már képem kiállítva, díjazva és közben megszereztem az EFIAP/ Silver minősítést.

Ugyanakkor azt hiszem, nem a díjak a fontosak, hanem a megélt élmények. Az, hogy minél több időt kint töltsek a szabadban, napról-napra ámulatba esve, hogy milyen szép is a mi  kis bolygónk, csak jobban kellene vigyáznunk rá!

2022-ben elért eredményeim:

Varázslatos Magyarország pályázaton összetettben 2. hely.

Glanzlichter pályázaton 1 magasra értékelt, kiállított fotó

Siena Photo Awards 50 ezres nemzetközi pályázaton 1 magasra értékelt, kiállított  kép

Golden Turtle pályázaton 4 kiállított fotó,

Milvus pályázaton 1 magasra értékelt fotó,

Az Év Természetfotósa pályázaton Állatok viselkedése kategória győztes, Állatok és környezetük 3. díj

Biatorbágy 11-dik Fotószalon Természet kategóriában 1. díj, Színes kötetlen kategóriában 2. díj.

Montier 20-ezres nemzetközi pályázat FŐDÍJAS , egy külön díjas és még egy kiállított fotó.

Birdo – Az Év Madárfotósa pályázaton Madarak fekete-fehérben kategóriában 3. díj

NOPTY 20-ezres nemzetközi pályázat Fekete-fehér kategóriában 1 magasra értékelt fotó

Wild Art Of The Year (egész éven át tartó havi külön tematikával megjelenő) pályázat

1 arany 2 ezüst és sok magasra értékelt fotó.

7
error: vadvilag.hu