vadvilág magyar természetfotósok egyesülete

Laki Zoltán:

Bemutatkozás:

Laki Zoltán EFIAP fotóművész, természetfotós vagyok és 2006 februárjától vagyok a Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tagja és kb. tíz éve ennek a klubnak a vezetőségi tagja.

Számomra a fotózás nem csak egy kifejezés forma, de egyben egy életérzés is, ami szorosan kapcsolódik a természet iránti szeretetemhez. Gyermekkoromat vidéken éltem, szószerint olyan környezetben, ahol volt tó, erdő, mező és persze állatok, növények, melyekkel szoros kapcsolatban voltam. Érdeklődő fiúcska lévén, szerettem a dolgokat megismerni, a környezetem működését tanulmányozni, látni a természetet, ahogy évszakról évszakra átalakul.

Tanulmányaim során egyre többet foglalkoztam a képzőművészettel és szívesen nézegettem a festményeket, a különböző művészeti alkotásokat. Rájöttem, hogy ennél több is van bennem, így el kezdtem rajzolgatni, faragni, amivel igyekeztem kifejezni a bennem lévő érzéseket. Aztán kaptam egy fényképezőgépet, amikor középiskolás voltam és autodidakta módon próbálkoztam fotózgatni. Akkoriban még nem volt annyira elterjedt ez a műfaj és viszonylag kevesen is művelték olyan szinten, hogy ezt másokkal is megoszthatták volna.

Ez élet persze engem is a tanulás, szakmai képzés, majd később a családalapítás felé vitt. Viszonylag későn, negyven éves korom után, amikor már több szabadidőm adódott, visszatért bennem a vágy a fotózás iránt. Ekkorra már voltak olyan lehetőségek, ahol kiváló szakemberektől lehetett fotográfiát tanulni és elindulni ezen a csodálatos úton. Több, érdekes tanfolyamot elvégeztem és rájöttem, hogy ezek közül a természetfotózás áll hozzám a legközelebb.

Szerencsés voltam, vagyok, hogy olyan kiváló fotósokkal hozott össze a sors, mint Imre Tamás és felesége Anikó, Jakab Tibi, aki a kezdetekben mentorált, aztán a tanfolyamok és workshopok során Szekeres János (Szeki), Forrásy Csaba, Krivánszky Árpád, Suhayda  László, Máté Bence, Daróczi Csaba, Szabó Béla, Vizúr János, Eifert János, Szipál Márton és sokan mások, akiktől elnézést kérek, ha most kimaradtak a névsorból. Ezek a művészek megtanítottak arra, hogy tiszteljem a természetet, legyek részese az élménynek, amit aztán a fényképezőgépemmel megörökítek és élvezzem a jelenlét örömét.

Több mint 15 éve annak, hogy el kezdtem utazgatni a világban és ezeket az élményeket igyekszem fotósként és fotósokkal megörökíteni.

7
error: vadvilag.hu